13 Ocak 2011 Perşembe

DİZİ KRİTİK: Boardwalk Empire (2009 - )

Özgürlükler ülkesi Amerika’da her şey her zaman serbest değildi. 1920 yılında çıkarılan bir kanunla ülke genelinde içki satışı yasaklanmıştı. HBO televizyon kanalının bu yeni dizisi de işte bu dönemi işliyor.

Dizinin yapımcısı ve ilk bölümün yönetmeninin Martin Scorsese olması diziyi izlemeye başlamak için sanırım yeterli bir sebep. Amerikan suç dünyasına olan ilgisini Goodfellas, Casino gibi filmlerinden bildiğimiz yönetmen, bu yapımda da dizinin geçtiği Atlantic City üzerinden 1920’ler Amerikası’nın ‘mafya-siyaset’ ilişkisini ele alıyor. İçkinin yasaklanmasıyla birlikte Amerika’nın bir başka yönünü, ‘fırsatlar ülkesi’ oluşunu görüyoruz. Her yasakta olduğu gibi, birileri bundan faydalanarak cebini doldurmayı biliyor.

Scorsese faktörünü yeterli bulmayanlar için dizinin ana senaristinin önceki dizisinin Sopranos olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca dizinin en önemli kozlarından bir diğeri de, Atlantic City’nin haznedarı Nucky Thompson rolünde izlediğimiz, bağımsız sinemanın aranan aktörü Steve Buscemi.

Her HBO dizisinde olduğu gibi bu dizide de şiddet ve cinsellik mevcut. Ancak abartıya varmayacak derecede. Dizinin görselliği, mekanları, kostümleri dönemi gayet güzel bir biçimde yansıtacak ve pek çok sinema filmini gölgede bırakacak denli başarılı. Hikayesi, karakterleri, tek bir karakterin öyküsüne ağırlık vermeyişi, karakter derinliği bakımından sürükleyici olmayı başarıyor. Üstelik sezonu 20 küsur bölüme tamamlamak için kastırmayıp 12 bölümde bitirerek tadında bırakıyor.


http://www.imdb.com/title/tt0979432/

Hiç yorum yok: