28 Temmuz 2008 Pazartesi

Planet of the Apes Filmleri

1968 yapımı olan ve zamanla kült bir filme dönüşen ilkinin başarısı üzerine dört tane devam filmi çekilmiştir. Kimisini çocukken televizyonda izleyip bölük pörçük sahneler hatırladığım bu devam filmlerini nicedir izleyesim vardı.
Dikkat: Bir önceki filmi izlemeden, bir sonrakiyle ilgili açıklamaları okumayınız. Spoiler niteliği taşıyabilir.


Planet of the Apes (1968)


Malumunuz, üç astronot tam olarak neresi olduğunu bilmedikleri bir gezegene iniş yaparlar. İçlerinden sadece Taylor isimli olan hayatta kalmayı başarır. İnsanların vahşi hayvanlar gibi yaşadığı, maymunlarınsa medeni bir hayat sürdüğü bu gezegende, Taylor üzerinde deney yapılmak üzere diğer birkaç insanla birlikte avlanır. Av esnasında boğazından yaralandığı için konuşamamakta, bu yüzden de diğer insanlardan farklı ve zeki olduğunu anlatamamaktadır. Sonunda derdini anlatabildiği zaman, diğer maymunların onu yok etmek istediğini anlayan iki bilim maymunu Zira ve Cornelius, dişi bir insanla birlikte kaçmasına yardımcı olurlar.
http://www.imdb.com/title/tt0063442/

Beneath the Planet of the Apes (1970)

Gezegene bir insanlı uzay aracı daha iner. Hayatta kalan astronot Brent, kendinden önce gezegene gelen Taylor’ı aramaktadır. Karşılaştığı Taylor’ın kadını Nova, onu maymun şehrindeki Zira ve Cornelius’a götürür. Taylor, çorak topraklara gitmiştir ve Brent de onun peşinden gidecektir.
http://www.imdb.com/title/tt0065462/
Escape from the Planet of the Apes (1971)İnsanların geldiği uzay araçlarını tamir eden Conelius ve Zira, yanlarında bir başka maymunla daha birlikte dünyamıza gelirler. İlk başta şaşkınlık ve sevinçle karşılanırlar. Davetlere, açılışlara, toplantılara götürülürler, basının ilgi odağı olurlar. Fakat maymunların, gelecekten geldiği ve nasıl bir gelecek tablosunu temsil ettikleri ortaya çıkınca insanların tutumu değişir. Cornelius ve özellikle de hamile olduğu anlaşılan Zira için av başlatılır.

http://www.imdb.com/title/tt0067065/

Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Escape…’de Zira ve Cornelius öldürülmüş, ancak bebekleri Caesar bir sirk sahibinin yardımıyla kurtulmuştur. Aradan yıllar geçmiş, maymunlar eğitilerek insanların basit işlerini ve angaryalarını yapan köleler haline gelmişlerdir. Ancak kendisi için bir baba gibi olan sirk sahibinin ölmesine duyduğu üzüntü ve halkının köle muamelesi görmesine duyduğu öfke sebebiyle bir ayaklanma örgütlemeye başlar.
http://www.imdb.com/title/tt0068408/

Battle for the Planet of the Apes (1973)

Caesar’ın başlattığı devrim hareketi başarılı olmuş, maymunlar bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Ancak savaş sonucu insanların şehirleri yerle bir olmuştur. Maymunlarsa, yanlarında bir avuç insanla birlikte doğanın içinde, Ceasar’ın yönetiminde ilkel ve komünal bir yaşam sürmektedirler. Ceasar, katledilen anne ve babasının en azından ses ve görüntü kayıtlarını görebilmek için harabe halindeki şehre gitmeye karar verir. Ancak şehrin kalıntılarında hayatta kalan ve radyasyonun etkisiyle mutasyona uğramış insanlar yaşamaktadır.
http://www.imdb.com/title/tt0069768/

Genel değerlendirme: Gittikçe her film, bir öncekini aratır hale geliyor. Elbette ki hiçbiri ilk filmle boy ölçüşebilir nitelikte değil. Devam filmlerini sadece sonrasında ne olduğunu (veya farklı bir bakış açısıyla, öncesinde ne olduğunu) merak edenlerin izlemesini öneririm, ki bunu öğrenmemek de çok büyük bir kayıp değil. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki Tim Burton’ın versiyonunu, çoğunluk gibi beğenmemiş değilim. Bence oldukça hoş ve şirin bir film olmuş.

Hiç yorum yok: