5 Temmuz 2008 Cumartesi

CLIVE BARKER - Romanları ve Filmleri

Korku sineması ve/veya korku edebiyatına ilgi duyan herkesin aşina olduğu bir isimdir Clive Barker. 1952 İngiltere doğumlu yazar, aynı zamanda yönetmenlik ve yapımcılık da yapmaktadır.
Barker’ın meslektaşlarından çok daha farklı çalışan bir hayal gücüne sahip olduğu, öykülerinden herhangi birini okuyan bir okur tarafından fark edilecektir. Yaratıcılık, erotizm, şiddet, dehşet ve sado-mazoşizm eserlerinin belirleyici özelliklerindendir.
Üstadın kendi kısa romanından senaryolaştırıp yönettiği Hellraiser sanırım en bilinen eseridir. 1987’de çekilen bu film korku sinemasının klasikleri arasına girmekle birlikte Pinhead karakterini de bizlere hediye etmiştir. Daha sonra filmin yedi tane devam filmi çekilmiş, ancak hiçbiri (belki ikinci film biraz) ilkinin tadını yakalayamamıştır. Hele ki son dört film gerçekten kötü ve mitin çarpıtıldığı filmlerdir.
Barker 1990’da tekrar kamera arkasına geçer ve Cabal isimli romanından uyarladığı Nightbreed’i çeker. Roman oldukça orijinal bir öyküye sahip olsa da maalesef film Hellraiser kadar başarılı değildir. Filmin en ilgi çekici yönü sanırım sapkın psikolog rolünde izlediğimiz David Cronenberg’dir.

1992’de ise bir diğer kült korku figürü doğar Barker’ın öyküsünden: Candyman. Bir şehir efsanesinin izinden giden genç kadının kendini kabussal bir durumda bulmasını gayet güzel işleyen filmi izledikten sonra kimimiz bir süre aynalara bakamamış, kimimiz de aynaya bakarak “Şeker Adam” demişizdir.

1995’de Lord of Illusions adlı filmi çeker. Yine kendi öyküsünden uyarladığı bu film pek başarılı sayılamayacak vasat bir filmdir.

Barker aynı zamanda bilgisayar oyunları için senaryolar yazmıştır. 2001 yapımı Undying gerçekten de son derece başarılı bir bilgisayar oyunudur. Bu denli ürkütücü bir atmosfere sahip olmasının temel sebebi elbette ki Barker’ın senaryosudur. Geçtiğimiz yıl çıkan Jericho’yu ise sistemimin kaldırmayışından dolayı maalesef oynama imkanı bulamadım.

Ayrıca öykülerinden, filmlerinden, romanlarından uyarlanmış gayet hoş çizgi romanlar da mevcuttur. Örneğin: Hellraiser (kendi içinde birkaç seri), The Thief of Always, Great and Secret Show, Nightbreed.
Ülkemizde yayınlanan Clive Barker kitaplarını şöyle sayabiliriz: Kan Kitapları 1-2-3, Galilee, Kabal, Lanetlenme Oyunu, Kutsanma Ayini, Zaman Hırsızı. Son sayılan hariç diğer tümünü basan Maceraperest Kitaplar nedense son iki yıldır yeni bir kitap basmıyor. Umarız en azından ‘yayına hazırlanıyor’ diye duyurdukları Imajica ile Ezelsitan’ı yayınlarlar.

Hiç yorum yok: