22 Ekim 2009 Perşembe

FİLM KRİTİK: Paranormal Activity (2007)

Genç bir çift olan Katie ve Micah, yaşadıkları evde tuhaf sesler duymakta, sebebi açıklanamayan bazı küçük olaylar yaşamaktadırlar. Katie, bunların doğaüstü kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Bunun üzerine Micah, gerçekten böyle bir durum olup olmadığını anlamak, varsa durumun sebebini görüntülemek için bir video kamera alır. Evdeki gündelik hayatlarından kesitleri ve özellikle de gece uyurlarken yatak odalarında neler olduğunu kaydetmeye başlarlar.

Sonunda aylardır dört gözle beklenen, tırım tırım aranan, hayali kurulan film bulundu ve izlendi. Öncelikle şunu belirteyim ki filmi beklediğim kadar etkileyici ve korkutucu bulmadım. Filmde ürkütücü, ürpertici, tedirgin edici sahneler mevcut ancak genel olarak baktığımda bugüne dek izlediğim en iyi korku filmleri sıralamamda kesinlikle üst sıralarda yer alamaz.

Filmin öyküsü, klasik ‘perili-hayaletli ev’ filmlerindekinden çok farklı değil. Farkı yaratan işlenişi ve kullandığı teknik. Filmin amatör kamera ile çekilmesi, amaçlandığı üzere gerçeklik hissi uyandırmayı gayet iyi başarıyor. İzleyicide, görüntülenen olayların gerçekten de yaşandığı etkisi bırakıyor.

Amatör kamerayla çekilen korku filmi fikrinin öncülü sayılan The Blair Witch Project’le karşılaştıracak olursak, Paranormal Activity’nin daha tedirgin edici olduğunu söyleyebilirim. Bunun sebebi de Blair Witch’in açık arazide geçerken bu filmin bir evde geçiyor olması. Dolayısıyla izleyicinin özdeşim kurması, izlediği olayların başına gelebileceği hissinin uyanması daha rahat gerçekleşiyor. Ancak Paranormal Activity, ‘korkutma öğeleri’ içeren sahneler haricindeki, çiftin gündelik hayatını yansıttığı bölümlerde biraz yavan kalıyor.

Belki uzun süre ulaşılamadığı, belki de hakkında yazılıp çizilen övgü dolu yorumlar nedeniyle sanırım beklentimi çok yüksek tuttum bu filme karşı. Kesinlikle kötü bir film değil. Korku sinemasına meraklı herkesin muhakkak izlemesi gerektiğini düşündüğüm bir film. Ancak benim gözümde bir başyapıt olmayı başaramadı.

http://www.imdb.com/title/tt1179904/

Hiç yorum yok: