3 Ekim 2009 Cumartesi

FİLM KRİTİK: District 9 (2009)

Yaklaşık 20 yıl önce, Johannesburg semalarında devasa bir uzay gemisi belirir. Bir süre sonra güvenlik güçleri geminin içine girdiklerinde, sağlıksız koşullardaki uzaylılarla karşılaşırlar. Geminin altındaki bölgeye bir kamp alanı kurulur ve mülteci durumundaki uzaylılar buraya yerleştirilirler. Zamanla bu bölge varoş mahalle haline gelir. Uzaylılar, insanlar tarafından orada istenmemekte, gitmeleri için gösteriler düzenlenmektedir. Uzaylılar konusuyla ilgilenen MSU adlı kuruluş, 9. Bölge’deki uzaylıların, daha uzak bir bölgede kurulan yeni bir yerleşim alanına taşınmalarına karar alır. Bunun için de bölgedeki uzaylılara öncelikle tahliye belgelerini imzalatmak gerekmektedir.

Doğrusu son zamanlarda yaşadığım en büyük hayal kırıklığı oldu diyebilirim bu film için. Film hakkında o kadar konuşulması, sağlam bir filmin geldiği şeklinde yapılan yorumlar, IMDB’deki sırası… Haliyle insanın beklentilerini yükseltiyor. Açıkçası filmi son derece manasız ve gereksiz buldum. Uzaylılar üzerinden göçmen-mülteci sorunlarına mı değinilmeye çalışılmış, farklı bir bilim kurgu filmi çekilmeye mi çalışılmış, çözemedim. Ne filmin ana karakteri olan Wikus’a (Cronenberg'in The Fly'ındaki Seth Brundle'ı anımsatmasına rağmen), ne de uzaylı ırka empati besleyebildim. Sırf “Neymiş bu kadar bahsedilen film?” diyerek meraktan izlenebilir. Ancak fazla bir şey beklememek lazım.

- Dikkat! Buradan sonra yazıda yer alanlar ‘spoiler’ niteliği taşımaktadır. Filmi izlemeden okumayınız. -

Film konu itibarıyla sıkıcı olmasının yanı sıra, pek çok soruyu da yanıtsız bırakıyor. Bu yaratıklar kimdir, nedir, nereden gelmişlerdir, kendi arzularıyla mı gelmişler yoksa sürgün mü edilmişler, gemi neden bozulmuş, hedefleri Dünya mıymış yoksa kaza eseri mi gezegenimize gelmişler, gezegenlerinden kaçmışlar mı, güvenlik güçleri kamp alanına indirilen uzaylıların yanlarına silah almalarına izin verme salaklığını nasıl yapmış… Ve daha onlarcası. Tamam, bir film, konusuyla ilgili her potansiyel soruya cevap vermek zorunda değildir. Ancak yukarıda saydıklarım gibi, konunun temeliyle alakalı bir takım hususları geçiştiriyorsa, bu can sıkıcı bir durum teşkil eder.

http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Hiç yorum yok: