3 Mart 2009 Salı

ANIME KRİTİK: Battle Angel Alita (Gunnm) (1993)

Her ne kadar biraz eski bir yapım olsa da, hazır altyazı çevirisini de yapmışken, hak ettiği değeri tam olarak görememiş bu anime klasiğine değineyim istedim.
Öncelikle ortamdan bahsetmek gerek: Gökyüzündeki Zalem adlı şehirde yaşayan elit insanlar ve yeryüzünde, bir tür hurdalık görünümündeki şehirlerinde, yukarıdakilerin artıklarıyla yaşayan insanlar. Hurdalık şehirdeki ortam, yoğun biçimde Blade Runner’ın atmosferini anımsatıyor. Ana karakterlerimizden Dr. Ido gelmiş geçmiş en yetenekli siber doktorlardan biridir ancak Zalem’i terk etmeyi tercih etmiştir. Zalem’in çöplerinin atıldığı hurdalıkta dolaşırken sadece kafası ve gövdesi kalmış bir beden bulur. Atölyesine götürür ve tamir eder. Böylece, geçmişine dair hiçbir şey hatırlamayan, masum görünüşlü, ancak bir o kadar da güçlü cyborg Gally yeniden doğar.
Battle Angel Alita, dokuz kitaptan oluşan bir manga serisinin ilk iki cildindeki hikayeleri işlemekte: Rusty Angel ile Tears Sign. Diğer öykülerin neden çekilmediğini bilmiyorum ama sanırım devamının olmayışı anime tarihindeki en büyük hatalardan biridir. (Özellikle de günümüzde en vasat animelerin bile sezonlarca sürdüğü düşünülürse.) Gally'nin ve Ido'nun geçmişleri hakkında zihinlerde beliren soru işaretleri de bu yüzden maalesef cevapsız kalıyor. Anime seviyorsanız ve henüz bu köşede kalmış klasiği izlemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum.
http://www.imdb.com/title/tt0107061/

Hiç yorum yok: