4 Eylül 2009 Cuma

FİLM KRİTİK: Strange Days (1995)

Hak ettiği itibara mazhar olamamış bir bilim kurgu baş yapıtı üzerine birkaç kelâm…

2000 yılına, dolayısıyla yeni milenyuma birkaç gün kalmıştır. Filmin geçtiği şehir olan Los Angeles sokaklarına şiddet ve kaos hakimdir. Her köşe başında kavgalar; sokaklarda cinayet, talan ve kundaklama artık normal karşılanmaktadır. Polis ve askeri kuvvetler şiddet olaylarını bastırmakta yetersiz kalmaktadır. İnsanlar SQUID adı verilen karaborsa bir teknoloji sayesinde, başkalarının kaydettikleri anıları yaşayabilmektedirler. Bu yasadışı diskler sayesinde insanlar fantezilerini, düşlerini kısa bir süreliğine de olsa gerçekleştirebilmektedirler. Meslekten atılmış eski bir polis olan Lenny Nero ise bu disklerin ticaretini yaparak geçimini sağlamaktadır. Ancak bir gün eline geçen bir disk yüzünden, boyundan büyük işlere bulaşır.

Strange Days, gerçekten de adı gibi tuhaf denebilecek bir film. Bunun sebebi ise, yukarıda da belirttiğim gibi, köşe bucak didikleyen sinefiller dışında, çoğu bilim kurgu sineması meraklısının dahi pek bilmediği bir film. Kötü bir film değil, tam tersine çok başarılı bir film. Yönetmeni Near Dark gibi kısmen kült statüsüne ulaşmış bir filmi yönetmiş deneyimli bir yönetmen olan Kathryn Bigelow. Filmin senaryosu James Cameron’a ait. Başrollerde Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis gibi usta oyuncuların olmasının yanı sıra yan rollerde de Tom Sizemore, William Fichtner, Michael Wincott gibi yine deneyimli oyuncular yer alıyor. O zaman bu filmin böylesine kıyıda köşede kalmasının sebebi ne? Doğrusu bilemiyorum. Gerçekten ‘tuhaf’ bir durum.

Film bir bilim kurgu filmi olmasının yanı sıra polisiye-suç filmi olarak da değerlendirilebilir. Son derece sağlam bir hikayeye sahip olan film aksiyonu da, şiddeti de, aşkı da, bilim kurguyu da, müziği de dozunda kullanmış. Müzik demişken, filmin soundtrack’inde yer alan (hatta kimi sahnelerde görülen) isimler arasında Prong, Marilyn Manson, Testament, Skunk Anansie gibi gruplar var.

Keşfetmeyi başarmış mutlu azınlık tarafından kült muamelesi gören bu filmi sadece bilim kurgu meraklılarına değil, sinemaya ilgi duyan ve iyi bir film izlemek isteyen herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

http://www.imdb.com/title/tt0114558/


Hiç yorum yok: